Verkoston toimintaan voi osallistua kuka tahansa (esim. kylän, kaupungin, metropolialueen, alueen tai muun paikallishallinnon tason) paikallisesti vaaleilla valittu edustaja, jonka toimikausi on parhaillaan meneillään. Hän osallistuu verkoston toimintaan edustamansa paikallishallinnon yksikön puolesta. Verkoston toimintaan osallistuvien paikallisesti valittujen edustajien kokonaismäärää ei ole rajoitettu, mutta kukin paikallishallinnon yksikkö voi nimittää verkostoon vain yhden edustajan. Verkostoon ovat tervetulleita myös suuremmat kunnat sekä yhdistykset koordinaattorin roolissa. Koordinaattorit toimivat hankkeen ”lähettiläinä” oman alueensa kaupungeissa, kunnissa ja kylissä.
Verkostoon liittyminen edellyttää, että yhteyshenkilön on täytettävä projektin verkkosivustolla saatavilla oleva lomake ja ladattava allekirjoitettu vakuutus, joka sisältää paikallishallinnon yksikön toimivaltaisen edustajan ja verkoston jäseneksi nimitettävän paikallispäättäjän allekirjoitukset.
Hakevalla paikallishallinnolla on hankkeessa kumppanin rooli, se saa näkyvyyttä edistäviä materiaaleja, joita se voi käyttää osoittamaan, että siitä on tullut Euroopan komission viestintäkumppani EU:hun liittyvien asioiden kansalaisille tunnetuksi tekemisessä (paikallishallinto saa metallisen kilven ja roll-up-banderollin asetettavaksi kansalaisille avoimiin paikkoihin). Paikallishallinto varmistaa jatkuvuuden ja nimittää uuden jäsenen heti kun edellisen jäsenen toimikausi päättyy tai jostain syystä lakkaa. Paikallisesti valitusta nimitetystä henkilöstä tulee verkoston aktiivinen jäsen, hän saa pääsyn kohdennettuihin tietoihin ja erityiselle digitaaliselle alustalle sekä hän on etuoikeutetussa suhteessa EU:n toimielimiin.
Koordinaattorin roolissa olevat paikallishallinnot toimivat hankkeen “lähettiläinä” oman alueensa kaupungeissa, kunnissa ja kylissä. Hakeminen koordinoivassa roolissa antaa mahdollisuuden pääsyn saamiseksi projektiin jäsenenä niille paikallishallinnoille, jotka EIVÄT nimitä paikallispäättäjää. Verkkoalustan käyttöoikeuksien ja hankkeeseen liittyvän viestinnän kautta he voivat tehdä hanketta tunnetuksi pienempien yksiköiden kanssa, joilla ei välttämättä ole aikaa osallistua hankkeeseen, sekä kerätä niiltä palautetta. Huomaa, että koordinoivaan rooliin hakevat kumppanit eivät nimitä paikallispäättäjää jäseneksi; mikäli he haluavat nimittää paikallispäättäjän jäseneksi, heidän ei tule hakea koordinaattorin roolia. Yhdistykset voivat hakea koordinaattoreiksi.
Ihanteellisessa tapauksessa kumppanin paikallishallinnon yhteyshenkilöksi valitaan paikallishallinnon virkamies jatkuvuuden varmistamiseksi paikallisvaalien jälkeen.
Teoreettisesti pormestari/kaupunginjohtaja voidaan nimittää jäseneksi paikallishallinnon puolesta. On kuitenkin toivottavaa, että jäsen nimitetään paikallispäättäjien joukosta, sillä tämä verkosto edellyttää ennakoivaa osallistumista hankkeeseen. Olisi siis järkevämpää nimittää paikallispäättäjä, jotta tämä voi olla vuorovaikutuksessa vastaavissa rooleissa olevien osallistujien kanssa, koska valtaosa jäsenistä on itse asiassa paikallispäättäjiä eikä pormestareita/kaupunginjohtajia.
Virallinen edustaja voi olla kunnan kunnanjohtaja tai kuka tahansa muu henkilö (vaaleilla valittu tai vaaleilla valitsematon), jolla on virallinen toimivalta vakuutuslomakkeen allekirjoittamiseen paikallishallinnon virallisena edustajana.
Alue- ja kaupunkiyhdistyksillä on tärkeä rooli välittäjinä auttaen EU:n toimielimiä tavoittamaan jäsenensä. Ne voidaan valita mukaan verkostoon koordinaattorin roolissa.
Kaikki päättäjät ovat tervetulleita heidän taustastaan ja profiilistaan riippumatta. Verkoston jäsenyys ei vaadi tietyn poliittisen puolueen jäsenyyttä tai tiettyä toimenkuvaa paikallishallinnossa. Jäsenten on oltava vaaleilla valittuja päättäjiä, joiden toimikausi on parhaillaan meneillään. Heidän on oltava lisäksi edustamansa paikallishallinnon yksikön nimittämiä.
Jäsenten on oltava halukkaita viestimään aktiivisesti paikallisen alueensa kansalaisille EU:hun liittyvistä asioista.
Komissio suhtautuu myönteisesti naisten ja vähemmistöjen edustajien (aliedustettuihin ryhmiin kuuluvat henkilöt) nimittämiseen.
Verkoston toimintaan voi osallistua samanaikaisesti vain yksi päättäjä kustakin paikallishallinnon yksiköstä.
Hakemuskutsu on avoinna toistaiseksi, eikä hakemuksille ole määräaikaa. Kutsu on avoinna niin pitkään kuin projekti jatkuu.
Kyllä. Jäsenten odotetaan edustavan EU:ta objektiivisesti ja tarkkoihin ja luotettaviin tietoihin perustuen. Heidän odotetaan lisäksi osallistuvan vaalipiirinsä jäsenten ja/tai paikallisen median kanssa käytäviin keskusteluihin ja debattiin EU:n toteuttamista yleisistä poliittisista aloitteista ja toimenpiteistä. Jäsenet sitoutuvat noudattamaan näitä sääntöjä allekirjoittaessaan vakuutuksen hakemusta tehtäessä.
”Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa” -verkoston jäsenyys auttaa paikallishallinnon yksikköä viestimään paremmin EU:sta kansalaisilleen paikallispäättäjän välityksellä. Verkoston jäsenyys tarjoaa monia hyötyjä, jotka on kuvattu alla.
- Pääsy paikallisella kielellä saatavilla oleviin EU:n tietolähteisiin, viestintämateriaaleihin, verkossa ja paikan päällä järjestettäviin seminaareihin ja muissa muodoissa saatavilla oleviin tietoihin, jotka mahdollistavat EU:hun liittyvistä asioista keskustelun kansalaisten kanssa.
- Mahdollisuus tulla kutsutuksi fyysiselle tai sähköiselle vierailulle EU:n instituutioihin; nämä vierailut järjestetään mahdollisuuksien mukaan jäsenen omalla kielellä.
- Mahdollisuus saada hakemuslomakkeessa antamiisi tietoihin perustuvaa kohdistettua tietoa sinua kiinnostavista ja paikallisen alueen kannalta olennaisista aiheista.
- Näkyvyys EU:n tasolla jäsenten verkostoon liittyvän toiminnan osalta.
- Pääsy verkoston muista osallistujista muodostuvaan aktiiviseen vertaisverkostoon erityisen verkkoalustan kautta.
- Mahdollisuus hyödyntää monia EU:n tiedotusverkostoja paikallisella tasolla, mukaan lukien EUROPE DIRECT -keskukset, joita on yhteensä yli 430 lähes kaikilla EU:n alueilla.
Maakohtaisten hakemusten määrää ei rajoiteta.
Kyllä! Sinun on valittava siinä tapauksessa hakemusta tehtäessä ”Hae koordinaattorina” -vaihtoehto. Yhteyshenkilö kutsutaan silloin osallistumaan verkoston toimintaan tarkkailijana.
Verkoston toimintaan osallistumiseen ei liity suoria kustannuksia. Euroopan komissio ei peri tällä hetkellä osallistumisesta mitään maksuja. Paikan päällä järjestettäviin projektitapahtumiin osallistuminen on vapaaehtoista tai Euroopan komissio korvaa osallistumiseen liittyvät matkakulut. Verkoston jäsenten toiminta (EU:hun liittyvistä asioista viestiminen kansalaisille ja osallistuminen verkoston toimintaan) ei aiheuta välttämättä kustannuksia jäsenelle.
Eivät. Verkostoon hyväksytään ainoastaan EU-maissa toimivia paikallisesti valittuja edustajia.
Kun Euroopan komissio on hyväksynyt hakemuksesi, saat projektiin liittyviä viestintämateriaaleja. Saat lisäksi kutsun rekisteröityä Futurium-verkkoalustamme käyttäjäksi. Kun olet rekisteröitynyt alustan käyttäjäksi, sinulla on mahdollisuus saada säännöllisesti kiinnostuksen kohteisiisi ja alueesi kannalta olennaisiin aiheisiin liittyvää päivitettyä tietoa sekä verkostoitua muiden jäsenten kanssa. Saat lisäksi kutsuja ad hoc -webinaareihin ja muihin tapahtumiin.
Kaikkien verkoston jäseninä toimivien paikallispäättäjien odotetaan suorittavan kolme tehtävää, joihin he sitoutuvat allekirjoittaessaan projektin vakuutuksen hakemusta tehtäessä. Nämä tehtävät on kuvattu alla.
- Viesti säännöllisesti EU:sta. Tämä tarkoittaa säännöllistä osallistumista vaalipiirisi jäsenten ja/tai paikallisen median kanssa käytäviin keskusteluihin ja debattiin EU:n toteuttamista yleisistä poliittisista aloitteista ja toimenpiteistä sekä kansalaisten kannustamista EU:n tulevaisuutta koskevaan keskusteluun osallistumiseen.
- Pitäydy tosiasioissa ja edusta EU:ta objektiivisesti. EU:n politiikan, toimien ja aloitteiden esitteleminen objektiivisesti ja tarkkoihin ja luotettaviin tietoihin perustuen.
- Osallistu ”Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa” -verkoston toimintaan olemalla aktiivinen verkkoalustalla ja osallistumalla komission tarjoamiin seminaareihin ja vierailuihin (niiden saatavuudesta riippuen). Sinun on vastattava lisäksi keskimäärin kaksi vertaa vuodessa järjestettäviin kyselyihin ja annettava palautetta verkostoon liittyvästä toiminnasta.
Paikallishallinnon yksiköiden tehtävänä on jatkuvuuden varmistaminen. Paikallishallinnon yksiköiden on esimerkiksi nimitettävä uusi jäsen, kun nykyisen vaaleilla valitun jäsenen toimikausi päättyy tai jos jäsenen osallistuminen verkoston toimintaan päättyy mistä tahansa muusta syystä.
Kun uusi jäsen liittyy verkostoon, viestintämateriaalit (yksilöllinen kaiverrettu metallikilpi ja roll-up-banderolli) lähetetään hänen edustamaansa paikallishallinnon yksikköön. Näiden materiaalien tarkoituksena on osoittaa yleisölle (kansalaiset), että paikallishallinnon yksikkö on osa tätä EU:n laajuista verkostoa.
Projektin verkkosivustolla julkaistaan (julkisesti saatavilla olevat) luettelo ja kartta kaikista verkoston jäseninä toimivista paikallispäättäjistä. Sivusto sisältää myös yleisiä tietomateriaaleja. Projektin verkkoalusta (joka on ainoastaan ”Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa” -verkoston ja muiden vastaavien verkostojen jäsenten käytettävissä) sisältää aiheen mukaan luokiteltuja olennaisia julkaisuja, tapahtumakutsuja, keskustelupalstoja, parhaita käytäntöjä ja projektiin liittyviä yleisiä uutisia.
Kyllä.
Eivät. Jäsenet saavat ainoastaan muissa kuin taloudellisessa muodossa tarjottavaa tukea (esim. EU:n tarjoamat tiedot, materiaalit, vierailut, tapahtumakutsut ja vertaisverkostoituminen).
BELC toimii pilottiprojektina, jota Euroopan parlamentti rahoittaa väliaikaisesti Euroopan komissiolle myönnetyllä avustuksella. Tällä hetkellä emme valitettavasti kykene korvaamaan BELC-jäsenten matkakuluja. Euroopan komissio tukee kuitenkin tietyissä tilanteissa komission järjestämiä, nimenomaan BELC-jäsenille suunnattuja opintomatkoja Brysseliin.
Toimit verkoston jäsenenä, kunnes toimikautesi paikallishallinnon yksikkösi (kunta tai muu yksikkö) vaaleilla valittuna paikallispäättäjänä päättyy. Jos haluat peruuttaa jäsenyytesi, ota yhteyttä paikallishallinnon yksikköösi; tämä yksikkö nimittää seuraajasi.
Jäsenyys päättyy normaalisti toimikauden päättyessä. Paikallishallinnon yksikkö voi kuitenkin esittää komissiolle saman henkilön valitsemista uudelleen.
Voit jakaa verkostoon liittyviä viestintämateriaaleja ja kutsua muita paikallispäättäjiä osallistumaan verkoston toimintaan. Muista kuitenkin, että verkoston toimintaan voi osallistua samanaikaisesti vain yksi päättäjä kustakin paikallishallinnon yksiköstä.
Jäsenen tulisi ilmoittaa tästä paikallishallinnon yksikölleen. Euroopan komission ja paikallishallinnon yksikön välinen sopimus säilyy voimassa, mutta paikallishallinnon yksikön on nimitettävä verkostoon uusi jäsen. Jos paikallishallinnon yksikkö haluaa erota verkostosta täysin, sen on ilmoitettava tästä Euroopan komissiolle.
Hanke on monikielinen, joten verkoston jäsenille ei ole kielivaatimuksia. Paikallispäättäjiltä ei edellytetä englanniksi kommunikointia. Kaikki materiaalit, mukaan lukien yksityiskohtainen verkkoalustan käyttöohje, toimitetaan heidän omalla kielellään. Interaktiivinen verkkoalusta tarjoaa automaattisen käännöksen kaikilla EU:n virallisilla kielillä.
Yksittäisen päättäjän hankkeeseen käyttämälle ajalle ei ole määrällistä tavoitetta. Verkoston tarkoituksena on tarjota tietoa paikallisesti valituille edustajille ja mahdollistaa heille EU:n aloitteisiin ja toimenpiteisiin syvempi perehtyminen, jotta he voisivat käyttää tätä tuntemusta EU:hun liittyvien asioiden tunnetuksi tekemiseen kansalaisille vaalipiirissään. Heillä tulee olemaan käytössään tapoja, joilla he voivat raportoida aktiivisuudestaan, ja joilla komissio voi antaa heille tunnustusta siitä.
Euroopan parlamentti ehdotti ”Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa” -verkostoa vuonna 2021, ja tämä verkosto keskittyy parantamaan paikallispäättäjien mahdollisuuksia viestiä EU:hun liittyvistä asioista ruohonjuuritasolla. Alueiden komitean eurooppalainen alue- ja paikallispäättäjien verkosto aloitti toimintansa vuonna 2021, ja sen tavoitteena on esitellä alueiden komitean ja sen jäsenten työtä EU:n alueella toimivista paikallispäättäjistä koostuvalle laajemmalle yleisölle. Koska molemmat verkostot kohdistavat toimintansa samaan EU-paikallispäättäjien kohderyhmään, ne tekevät erittäin tiivistä yhteistyötä, jotta ne voivat välttää päällekkäisyyksiä ja laajentaa tarjolla olevien palveluiden valikoimaa. Ne käyttävät samaa verkkoalustaa. Yhden verkoston jäsenet kutsutaan liittymään myös toiseen verkostoon.
Verkosto on perustettu pilottiprojektina Euroopan parlamentin ehdotuksen pohjalta, ja sen hallinnoinnista vastaa Euroopan komissiota edustava viestinnän pääosasto (DG COMM).
Jos sinulla on kysyttävää etkä löydä vastausta kysymykseesi UKK-sivulta tai projektimateriaalista, ota meihin yhteyttä. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Jos olet itse verkoston jäsen, voit ottaa yhteyttä muihin jäseniin verkossa toimivan keskustelupalstan kautta (kun olet luonut Futurium-tilin) tai projektitiimin verkossa tai paikan päällä järjestämissä tapahtumissa.
Euroopan komissio voi järjestää räätälöidyn tapaamisen, jos riittävän moni jäsen on kiinnostunut samasta aiheesta. Lähetä sähköpostia osoitteeseen infoeu-councillors [dot] eu (info[at]eu-councillors[dot]eu).
Euroopan komissio pyrkii järjestämään käynnit kieliryhmittäin resurssien ja aikarajoitteiden puitteissa. Tässä tapauksessa jäsenet saavat kutsunsa hyvissä ajoin ja heidän matkakustannuksensa korvataan mahdollisimman pitkälti.
Projektitiimi voi toimittaa pyynnöstä projektimateriaaleja kaikilla EU:n virallisilla kielillä sähköisessä muodossa (ja saatavuudesta riippuen joissakin tapauksissa myös fyysisessä muodossa). Saatavilla voi olla myös muokattavissa olevia versioita, jos paikallishallinnon yksikkö tai paikallispäättäjä haluaa tuottaa lisämateriaaleja muilla kielillä, jotka eivät ole EU:n virallisia kieliä.