Iedereen die is verkozen tijdens lokale verkiezingen (in dorpen, steden, grootstedelijke gebieden, regio's of ander lokale overheidslagen) en momenteel de verkozen functie bekleedt, mag deelnemen aan het netwerk. Deze personen nemen deel namens hun lokale instantie. Hoewel er geen limiet is voor het aantal lokaal verkozen vertegenwoordigers dat mag deelnemen aan het netwerk, kan elke lokale overheid slechts één lid aanwijzen om deel te nemen aan het netwerk.
Om deel te nemen aan het netwerk, dient een contactpersoon een formulier in te vullen op de website van het project en een ondertekende verklaring te uploaden met daarop de handtekening van de wettelijke vertegenwoordiger van de lokale instantie en van de lokale afgevaardigde die wordt aangesteld als lid van het netwerk.
De aanvragende lokale overheid heeft de rol van partner van het project. Deze partner ontvangt vervolgens zichtbaarheidsmaterialen deze kan gebruiken om aan te tonen dat de overheid partner van de Europese Commissie is geworden in het communiceren over en het betrekken van burgers bij EU-kwesties (lokale overheden ontvangen een metalen plaat, een roll-up om te gebruiken op locaties die toegankelijk zijn voor hun burgers). De lokale overheid zorgt voor continuïteit en benoemt een nieuw lid zodra het verkiezingsmandaat van het vorige lid om welke reden dan ook afloopt of eindigt. De aangewezen plaatselijk gekozen persoon wordt een actief lid van het netwerk, krijgt toegang tot gerichte informatie, tot een speciaal digitaal platform en tot een bevoorrechte relatie met EU-instellingen.
Lokale overheden die een coördinerende rol hebben, hebben de rol van 'ambassadeurs' van het project naar steden, gemeenten en dorpen in hun gebied. Door een aanvraag in te dienen met een coördinerende rol kunnen lokale overheden die GEEN plaatselijk gekozen raadslid als lid aanwijzen, toch toegang tot het project krijgen. Doordat ze toegang hebben tot het online platform en de communicatie met betrekking tot het project, kunnen ze het promoten bij kleinere entiteiten die mogelijk niet in staat zijn om tijd te besteden aan deelname aan het project en om hun feedback te verzamelen. Partners die in een coördinerende rol een aanvraag indienen, wijzen geen verkozen vertegenwoordiger als lid aan; als zij een verkozen vertegenwoordiger als lid willen aanwijzen, moeten zij geen aanvraag met een coördinerende rol indienen.
Idealiter wordt de contactpersoon van de lokale partneroverheid aangewezen onder de ambtenaren van de lokale overheid, om de continuïteit na plaatselijke verkiezingen te waarborgen.
Theoretisch gezien is het mogelijk om de burgemeester namens de lokale overheid als lid aan te stellen. Bij voorkeur wordt het lid echter gekozen uit de gemeenteraadsleden, aangezien dit netwerk een proactieve betrokkenheid bij het project veronderstelt. Daarom kan het zinvoller zijn om gemeenteraadsleden aan te stellen, zodat deze kunnen communiceren met gelijkgestemden in gelijkaardige rollen. Dit omdat de meeste leden gemeenteraadsleden zijn, en niet burgemeesters.
De wettelijk vertegenwoordiger kan de burgemeester van de gemeente zijn of elke andere (verkozen of niet-verkozen) persoon die officieel bevoegd is om het verklaringsformulier te ondertekenen en de lokale entiteit wettelijk vertegenwoordigt.
Verenigingen van regio's en steden spelen een belangrijke rol als multiplicatoren om de EU-instellingen te helpen bij het bereiken van hun leden. Ze komen in aanmerking om lid te worden van het netwerk, met de rol van coördinerende entiteit.
Mensen van alle achtergronden en van elk profiel zijn welkom. Er is geen specifieke vereiste wat betreft de politieke affiliatie of beklede functie in de lokale raad. De leden moeten verkozen afgevaardigden zijn in het huidige verkiezingsmandaat. Zij moeten tevens worden genomineerd door de lokale instantie die zij vertegenwoordigen.
Leden moeten openstaan voor proactieve communicatie met burgers in hun gemeenschap over EU-gerelateerde kwesties.
De Commissie verwelkomt de aanstelling van vrouwen en minderheden (mensen die deel uitmaken van ondervertegenwoordigde groepen).
Per lokale instantie kan er maar één vertegenwoordiger op enig moment aan het netwerk deelnemen.
De oproep staat op voortschrijdende basis open, wat betekent dat er geen deadline is. Zolang het project doorgaat, blijft ook de oproep openstaan.
Ja, er wordt van leden verwacht dat ze de EU objectief afspiegelen, op basis van juiste en betrouwbare informatie. Er wordt ook van ze verwacht dat ze de discussie en het debat aangaan met leden van hun kiesdistrict of met lokale media over de algemene politieke initiatieven en maatregelen van de EU. Leden verplichten zich ertoe deze gedragslijn te volgen wanneer zij de verklaring op het moment van de aanvraag ondertekenen.
Deelname aan "Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!" helpt de lokale instantie via de lokale vertegenwoordiger om beter over de EU te communiceren met haar kiezers. Leden van het netwerk profiteren in veel opzichten van de deelname, zoals hieronder weergegeven.
- bevoorrechte toegang tot officiële EU-communicatiekanalen in de eigen taal, communicatiemateriaal, online en offline seminars, alsook andere vormen van informatie waarmee ze burgers kunnen betrekken bij EU-kwesties.
- de mogelijkheid om uitgenodigd te worden voor fysieke of digitale bezoeken aan EU-instanties, waar mogelijk gehouden in de eigen taal.
- de mogelijkheid om gerichte informatie te ontvangen over onderwerpen die voor uw regio belangrijk en relevant zijn, op basis van de voorkeuren die u aangeeft op het inschrijfformulier
- zichtbaarheid op EU-niveau van de activiteiten die de leden ondernemen in het kader van het netwerk.
- toegang tot een dynamisch netwerk van collega's via een speciaal online platform, samen met de andere leden van het netwerk.
- bevoorrechte toegang tot veel verschillende EU-outreachnetwerken op lokaal niveau, waaronder de meer dan 430 EUROPE DIRECT-centra die in bijna alle EU-regio's operationeel zijn.
Er is geen limiet aan het aantal aanvragen per land.
Ja! Om dit te doen, maakt u gebruik van de optie "Aanmelden als coördinator". In dit geval wordt de contactpersoon uitgenodigd om als waarnemer deel te nemen aan het netwerk.
Er zijn geen directe kosten verbonden aan deelname aan het netwerk. De Europese Commissie zal op geen enkel moment om een bijdrage vragen. Reisuitgaven voor deelname aan projectevenementen die niet online plaatsvinden zullen of door de Europese Commissie worden bekostigd, of optioneel zijn. De activiteiten van de leden van het netwerk (communicatie met burgers over EU-kwesties, deelname aan de activiteiten van het netwerk) impliceren niet noodzakelijkerwijs dat er kosten voor het lid aan zijn verbonden.
Nee. Het netwerk is alleen bestemd voor lokaal verkozen vertegenwoordigers in EU-landen.
Zodra uw aanmelding is gevalideerd door de Europese Commissie, ontvangt u het communicatiemateriaal over het netwerk. Daarnaast ontvangt u een uitnodiging om u te registeren voor het online platform Futurium. Zodra u zich hebt ingeschreven, kunt u ervoor kiezen om met regelmaat bijgewerkte informatie te ontvangen over onderwerpen die voor uw regio van belang of relevant zijn en netwerken met andere leden. U zult ook uitnodigingen ontvangen om ad hoc webinars en andere evenementen bij te wonen.
Van alle lokale vertegenwoordigers die lid zijn van het netwerk wordt verwacht dat zij de drie acties ondernemen waartoe zij zich verbonden hebben door de verklaring van het project op het moment van de aanvraag te ondertekenen. Deze acties staan hieronder vermeld.
- Regelmatig communiceren over de EU. Dit betekent regelmatig discussies en debatten aangaan met leden van uw kiesdistrict of lokale media over de algemene politieke initiatieven en maatregelen van de EU, en uw kiezers aanmoedigen deel te nemen aan debatten over de toekomst van de EU.
- Blijven bij de feiten en de EU objectief vertegenwoordigen. EU-beleid, -maatregelen en -initiatieven objectief presenteren, op basis van juiste en betrouwbare informatie.
- Een bijdrage leveren aan de activiteiten van het netwerk "Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!" door deel te nemen aan het online platform, seminars en bezoeken bij te wonen die door de Commissie worden georganiseerd (afhankelijkheid van beschikbaarheid). Het lidmaatschap vereist ook dat u deelneemt aan enquêtes die ongeveer twee keer per jaar worden gehouden en dat u feedback geeft over activiteiten die in de context van het netwerk worden ondernomen.
De rol van de lokale instanties is het waarborgen van de continuïteit. Bijvoorbeeld, wanneer het einde van het verkiezingsmandaat van leden wordt bereikt of wanneer de deelname aan het netwerk om welke reden dan ook wordt stopgezet, zijn de lokale instanties verplicht een nieuw lid aan te wijzen.
Wanneer een nieuw lid zich aansluit bij het netwerk, ontvangt de betreffende lokale instantie promotiematerialen (een op maat gemaakte metalen gegraveerde plaat en een poster). Deze materialen zijn bedoeld om aan het publiek (kiezers) te laten zien dat de lokale instantie deel uitmaakt van dit EU-brede netwerk.
De projectwebsite (open voor het publiek) publiceert een lijst en een kaart waarop alle lokale vertegenwoordigers zijn aangegeven die lid zijn van het netwerk. Er komt ook algemeen informatief materiaal op te staan. Het online platform van het project (alleen toegankelijk voor leden van "Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!" en vergelijkbare netwerken) zal relevante publicaties bevatten die gesorteerd worden per onderwerp, uitnodigingen voor evenementen, discussiefora, beste praktijken en algemeen nieuws over het project.
Ja.
Nee. Leden ontvangen alleen niet-financiële vormen van ondersteuning (bevoorrechte toegang tot EU-informatie en -materiaal, bezoeken, uitnodigingen voor evenementen, netwerken met collega's, enz.).
BELC werkt als een proefproject met financiering die tijdelijk aan de Europese Commissie is toegewezen door het Europees
Parlement. Helaas kunnen we op dit moment de reiskosten van de BELC-leden niet vergoeden. Niettemin biedt de Europese Commissie onder bepaalde voorwaarden ondersteuning voor reizen naar Brussel in de vorm van studiebezoeken die de Europese Commissie speciaal voor BELC-leden organiseert.
U blijft lid van het netwerk totdat uw mandaat afloopt als verkozen vertegenwoordiger van de lokale instantie (een gemeente of anderszins) die u genomineerd heeft. Mocht u uw lidmaatschap willen beëindigen, neem dan contact op met uw lokale instantie. Zij zullen een vervanger voor u aanstellen.
Het staat u vrij om het communicatiemateriaal over het netwerk te delen en andere lokale vertegenwoordigers uit te nodigen voor deelname. Houd er echter wel rekening mee dat er per lokale instantie maar één vertegenwoordiger op enig moment aan het netwerk kan deelnemen.
Het lid moet dan de lokale instantie hiervan op de hoogte stellen. De overeenkomst tussen de Europese Commissie en de lokale instantie blijft gelden, maar de lokale instantie zal een nieuw lid moeten aanstellen voor het netwerk. Indien de lokale instantie zich in zijn geheel uit het netwerk wil terugtrekken, dient dit gecommuniceerd te worden aan de Europese Commissie.
Het lid moet dan de lokale instantie hiervan op de hoogte stellen. De overeenkomst tussen de Europese Commissie en de lokale instantie blijft gelden, maar de lokale instantie zal een nieuw lid moeten aanstellen voor het netwerk. Indien de lokale instantie zich in zijn geheel uit het netwerk wil terugtrekken, dient dit gecommuniceerd te worden aan de Europese Commissie.
Het project is meertalig, dus er is geen taalvereiste voor de leden van het netwerk. Gemeenteraadsleden zijn niet verplicht om in het Engels te communiceren. Al het materiaal, inclusief een gedetailleerde handleiding om toegang te krijgen tot het online platform, zal in hun respectievelijke taal worden verstrekt. Het interactieve online platform voorziet in automatische vertalingen naar alle officiële EU-talen.
Er is geen kwantitatieve doelstelling voor de tijd die een individueel gemeenteraadslid aan de projectactiviteiten besteedt. Het netwerk heeft tot doel informatie te verstrekken aan plaatselijk gekozen vertegenwoordigers, zodat ze meer te weten kunnen komen over EU-initiatieven en -maatregelen en ze deze kennis vervolgens kunnen gebruiken om met de burgers in hun kiesdistrict in contact te komen. Er zullen manieren zijn voor hen om verslag uit te brengen en voor de Commissie om hun proactiviteit te erkennen.
Het netwerk "Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!" is in 2021 door het Europees Parlement voorgesteld en richt zich op het verbeteren van de capaciteiten van lokale vertegenwoordigers om op lokaal niveau over EU-kwesties te communiceren. Het Europees netwerk van regionale en lokale afgevaardigden van het Comité van de Regio's dat in 2021 werd opgericht, heeft als doel het werk van het Comité van de Regio's en haar leden te verbinden aan het bredere publiek van lokale vertegenwoordigers dat aanwezig is in de EU. Aangezien beide netwerken dezelfde lokale vertegenwoordigers in de EU aanspreken, werken ze zeer nauw samen, in volledige synergie, om overlapping te voorkomen en het aanbod aan diensten uit te breiden. Ze maken allebei gebruik van hetzelfde online platform. Leden van het ene netwerk worden uitgenodigd voor het andere netwerk.
Het directoraat-generaal Communicatie (DG COMM) beheert namens de Europese Commissie het netwerk, dat oorspronkelijk is opgezet als pilotproject na een voorstel van het Europees Parlement.
Indien u het antwoord op uw vraag niet terugvindt in de FAQ's en in de projectmaterialen, kunt u contact met ons opnemen. We zullen u dan zo snel mogelijk te woord staan.
Als u zelf lid bent, kunt u dit doen via het online discussieforum, nadat u een account heeft aangemaakt bij Futurium. U kunt ook in contact komen via online of offline evenementen die door het projectteam worden georganiseerd.
De Europese Commissie kan een op maat gemaakte bijeenkomst organiseren als er hiervoor voldoende belangstelling is onder de leden. Neem dan contact op viainfoeu-councillors [dot] eu ( info[at]eu-councillors[dot]eu).
De Europese Commissie zal ernaar streven om bezoeken te organiseren per taalgroep, afhankelijk van de benodigde middelen en tijd. Wanneer dit het geval is, zullen de leden ruim van tevoren een uitnodiging ontvangen en hun reiskosten zoveel mogelijk vergoed krijgen.
Het projectteam kan op aanvraag digitaal beeldmateriaal voor het project aanleveren in alle officiële EU-talen (afhankelijk van de beschikbaarheid kan er van tijd tot tijd ook fysiek materiaal worden aangeleverd). Er kunnen ook aanpasbare versies worden aangeleverd, mocht de lokale instantie of een lokale vertegenwoordiger aanvullend materiaal aanleveren in andere talen die geen officiële EU-talen zijn.