La rețea poate participa orice ales local (la nivel de sat/comună, oraș, zonă metropolitană, regiune sau orice alt nivel de guvernământ local) care își exercită în prezent mandatul într-un astfel de rol. Acesta participă în numele autorității locale pe care o reprezintă. Nu există o limită a numărului de aleși locali care pot participa la rețea, însă fiecare autoritate locală poate numi un singur membru care să participe la rețea. Rețeaua salută, de asemenea, municipalitățile mai mari, precum și asociațiile, în calitate de coordonatori, care vor acționa ca „ambasadori” ai proiectului față de orașele, municipalitățile și satele din zona lor.
Pentru a se alătura rețelei, o persoană de contact trebuie să completeze un formular pe site-ul web al proiectului și să încarce o declarație semnată, care să includă semnătura reprezentatului legal al autorității locale, precum și semnătura consilierului local numit ca membru al rețelei.
Autoritatea locală aplicantă are rolul de partener în cadrul proiectului, primește materiale privind vizibilitatea pe care le poate folosi pentru a arăta ca a devenit partener al Comisiei Europene în cadrul comunicării și implicării cetățenilor cu privire la chestiuni legate de UE (autoritățile locale vor primi o plăcuță metalică, un roll-up care să fie afișate în locuri accesibile cetățenilor). Autoritatea locală va asigura continuitatea și va numi un nou membru imediat ce mandatul electoral al membrului anterior expiră sau încetează indiferent de motiv. Alesul local desemnat va deveni un membru activ al rețelei și va primi acces la informațiile țintă, la o platformă digitală dedicată și la o relație privilegiată cu instituțiile UE.
Autoritățile locale care participă cu rol de coordonare au misiunea de „ambasadori" ai proiectului față de orașele, municipalitățile și satele din zona lor. Trimiterea unei candidaturi cu un rol de coordonare le permite autorităților locale care NU desemnează ca membru un consilier ales în plan local să aibă acces în continuare la proiect. Având acces la platforma online și la comunicările legate de proiect, acestea îl pot promova în rândul entităților mai mici, care este posibil să nu poată aloca timp pentru a participa la proiect, precum și pentru a colecta feedbackul acestora. Rețineți că partenerii care își depun candidatura cu rol de coordonare nu desemnează ca membru un reprezentant ales; dacă aceștia doresc să desemneze ca membru un reprezentant ales, nu trebuie să-și depună candidatura cu rol de coordonare. Asociațiile pot candida în calitate de coordonatori.
În mod ideal, persoana de contact a autorității locale partenere se desemnează din rândul funcționarilor publici ai autorității locale, pentru a asigura continuitatea după alegerile locale.
Teoretic da, primarul poate fi desemnat ca membru în numele autorității locale. Totuși, este de preferat ca membrul să fie desemnat din rândul consilierilor locali, deoarece această rețea presupune o implicare activă în proiect. Din acest motiv, ar fi mai logic să fie numiți consilierii locali, pentru ca aceștia să interacționeze cu colegi în roluri similare, deoarece majoritatea membrilor sunt mai degrabă consilieri, nu primari.
Reprezentantul legal poate fi primarul municipiului sau orice altă persoană (aleasă sau nealeasă) care are autoritatea oficială de a semna formularul de declarație reprezentând legal entitatea locală.
Asociațiile de regiuni și orașe joacă un rol important de multiplicatori pentru a ajuta instituțiile UE să ajungă la membrii lor. Acestea sunt eligibile pentru a se alătura rețelei în calitate de entitate coordonatoare.
Sunt binevenite orice experiențe profesionale și profiluri. Nu există cerințe specifice privind afilierea politică sau rolul avut în consiliul local. Membrii trebuie să fie consilieri aleși în legislatura actuală. De asemenea, trebuie să fie nominalizați de autoritatea locală pe care o reprezintă.
Membrii trebuie să fie dispuși să comunice proactiv cu cetățenii din zona lor despre chestiuni legate de UE.
Comisia salută numirea femeilor și a minorităților (persoane aparținând unor grupuri subreprezentate).
Numai un singur consilier din partea fiecărei entități locale poate face parte din rețea în orice moment.
Cererea este deschisă în permanență, astfel că nu există un termen-limită. Aceasta va rămâne deschisă pe toată durata proiectului.
Da, se așteaptă ca membrii să reprezinte UE cu obiectivitate, în baza unor informații exacte și de încredere. De asemenea, se așteaptă să se angajeze în discuții și dezbateri cu membrii circumscripției lor sau cu mass-media locală în legătură cu inițiativele politice generale și cu măsurile întreprinse de UE. Membrii se angajează să respecte această linie de conduită atunci când semnează declarația, la momentul depunerii candidaturii.
Participarea la proiectul „Construim Europa împreună cu autoritățile locale” ajută autoritatea locală, prin consilierul local numit, să comunice mai bine cu cetățenii pe care îi reprezintă în legătură cu UE. Membrii rețelei vor avea o serie de beneficii, după cum se prezintă mai jos.
- Acces privilegiat la surse oficiale de comunicare ale UE în limbile naționale, materiale de comunicare, seminare online și offline și alte forme de informare, care să permită interacțiunea cu cetățenii pe teme legate de UE.
- Oportunitatea de a fi invitați la vizite în format fizic sau digital la instituțiile UE, organizate, atunci când este posibil, în limba lor.
- Oportunitatea de a primi informații specifice privind subiecte de interes și de relevanță pentru regiunea dumneavoastră, pe baza preferințelor indicate în formularul de candidatură.
- Vizibilitate, la nivelul UE, a activităților desfășurate de membri în contextul rețelei.
- Acces la o rețea animată alcătuită din omologi, prin intermediul unei platforme online dedicate, alături de alți participanți la rețea.
- Acces privilegiat la o multitudine de rețele de interacțiune ale UE prezente la nivel local, inclusiv la circa 430 de centre EUROPE DIRECT care funcționează în aproape toate regiunile UE.
Nu există număr limită de cereri per țară.
Da! Pentru aceasta, va trebui să selectați „candidatură în calitate de coordonator” atunci când vă depuneți candidatura. În acest caz, persoana de contact va fi invitată să participe la rețea în calitate de observator.
Nu există costuri directe asociate participării la rețea. Comisia Europeană nu vă va solicita contribuții în niciun moment. Cheltuielile de deplasare pentru participarea la evenimente ale proiectului care nu se desfășoară online vor fi acoperite de Comisia Europeană sau participarea la evenimente va fi opțională. Activitățile derulate de membrii proiectului (comunicarea cu cetățenii în chestiuni legate de UE, participarea la comunitatea rețelei) nu implică neapărat vreun cost pentru aceștia.
Nu. La rețea pot participa numai aleșii locali din țările UE.
După ce Comisia Europeană vă validează candidatura, veți primi materiale de comunicare în legătură cu rețeaua. Veți primi, de asemenea, o invitație pentru a vă înregistra pe platforma online Futurium. După ce vă înregistrați, veți avea ocazia să primiți în continuare, cu regularitate, informații actualizate privind subiecte de interes și cu relevanță pentru regiunea dumneavoastră, precum și să stabiliți relații cu alți membri. Veți fi invitat(ă) și să participați la webinare ad-hoc și la alte evenimente.
Toți consilierii locali care sunt membri ai rețelei ar trebui să întreprindă cele trei acțiuni pe care și le-au asumat prin semnarea declarației de proiect în momentul candidaturii. Aceste acțiuni includ următoarele:
- Să comunice cu regularitate cu privire la UE. Aceasta înseamnă să se implice, cu regularitate, în discuții și dezbateri cu membrii circumscripției sale sau cu mass-media locală cu privire la inițiativele politice generale și măsurile luate de UE și să încurajeze cetățenii pe care îi reprezintă să se implice în dezbateri cu privire la viitorul UE.
- Să se rezume la fapte și să reprezinte UE într-un mod obiectiv. Să prezinte politicile, acțiunile și inițiativele UE într-un mod obiectiv, în baza unor informații corecte și de încredere.
- Să ia parte la activitățile de zi cu zi ale rețelei „Construim Europa împreună cu autoritățile locale”, participând la platforma online, la seminarele și la vizitele oferite de Comisie (în funcție de disponibilitate). Alte sarcini includ participarea la sondajele desfășurate de circa două ori pe an și furnizarea de feedback în legătură cu activitățile întreprinse în contextul rețelei.
Rolul autorităților locale este să asigure continuitatea. De exemplu, atunci când membrii ajung la sfârșitul mandatului lor electoral sau încetează să mai facă parte din rețea, din orice motiv, autoritățile locale trebuie să numească un nou membru.
Atunci când un membru nou se alătură rețelei, autoritatea locală respectivă va primi materiale promoționale (o placă metalică gravată particularizată și un banner retractabil). Materialele sunt menite să arate publicului (cetățenilor din circumscripția respectivă) că autoritatea locală face parte din această rețea la nivelul UE.
Site-ul proiectului (accesibil publicului) va publica o listă și o hartă în care vor fi prezentați toți consilierii locali care sunt membri ai rețelei. Acesta va include, de asemenea, materiale cu informații generale. Platforma online a proiectului (accesibilă doar membrilor rețelei „Construim Europa împreună cu autoritățile locale” și ai altor rețele similare) va include publicații relevante sortate după subiect, invitații la evenimente, forumuri de discuții, bune practici și noutăți generale legate de proiect.
Da.
Nu. Membrii vor beneficia doar de forme de sprijin nefinanciar (acces privilegiat la informații despre UE, materiale, vizite, invitații la evenimente, stabilirea de relații cu omologii lor etc.).
BELC se desfășoară ca proiect-pilot cu finanțare alocată temporar Comisiei Europene de către Parlamentul European. Din păcate, momentan nu putem acoperi cheltuielile de călătorie pentru membrii BELC. Totuși, în anumite condiții, pentru călătoriile la Bruxelles CE oferă sprijin sub formă de vizite de studiu organizate de Comisia Europeană, în mod special pentru membrii BELC.
Veți rămâne membru al rețelei până la sfârșitul mandatului dvs. de consilier ales al entității locale (municipalitate sau altă entitate) care v-a nominalizat. Dacă doriți să vă anulați calitatea de membru, vă rugăm să contactați autoritatea dvs. locală, care va numi un înlocuitor.
Ca regulă generală, odată ce mandatul electoral expiră, calitatea de membru ia sfârșit. Autoritatea locală poate însă comunica același nume Comisiei pentru un mandat succesiv.
Vă încurajăm să diseminați materialele de comunicare referitoare la rețea și să invitați și alți consilieri locali să participe. Totuși, vă reamintim că numai un singur consilier din partea fiecărei entități locale poate face parte din rețea în orice moment.
Membrul trebuie să informeze autoritatea locală pe care o reprezintă. Acordul între Comisia Europeană și autoritatea locală rămâne valabil, însă autoritatea locală va trebui să numească un nou membru pentru rețea. Dacă autoritatea locală dorește să se retragă cu totul din rețea, trebuie să înștiințeze Comisia Europeană.
Proiectul este multilingv; așadar, nu există cerințe privind limba pentru membrii din cadrul rețelei. Nu este obligatoriu pentru consilierii locali să comunice în limba engleză. Toate materialele, inclusiv un manual detaliat privind accesul la platforma online, vor fi furnizate în limba fiecăruia. Platforma online interactivă asigură traducere automată în toate limbile oficiale din UE.
Nu există un obiectiv cantitativ pentru timpul pe care un consilier individual trebuie să îl dedice activităților proiectului. Rețeaua vizează să asigure informații pentru aleșii locali, permițându-le să afle mai multe despre inițiativele și măsurile UE pentru a folosi aceste cunoștințe în interacțiunea cu cetățenii din circumscripțiile lor. Aceștia vor dispune de modalități de raportare, iar Comisia de modalități de recunoaștere a proactivității lor.
Rețeaua „Construim Europa împreună cu autoritățile locale” a fost propusă de Parlamentul European în 2021 și se concentrează pe îmbunătățirea capacității consilierilor locali de a comunica la nivel local în legătură cu chestiunile care țin de UE. Rețeaua europeană a consilierilor regionali și locali ai UE, înființată de Comitetul Regiunilor în 2021, își propune să creeze o legătură între activitatea Comitetului Regiunilor și a membrilor săi și publicul mai larg al consilierilor locali din UE. Dat fiind faptul că ambele rețele vizează aceeași categorie a consilierilor locali din UE, acestea lucrează îndeaproape în sinergie deplină, pentru a evita suprapunerea activităților și a extinde gama de servicii oferite. Ambele utilizează aceeași platformă online. Membrii unei rețele sunt invitați să se alăture și celeilalte.
Comisia Europeană, reprezentată de Direcția Generală Comunicare (DG COMM), gestionează rețeaua, care a fost înființată ca proiect-pilot în urma unei propuneri a Parlamentului European.
Dacă nu găsiți răspunsul căutat printre întrebările frecvente și în materialele proiectului, vă rugăm să ne contactați. Vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil.
Dacă sunteți membru, puteți face acest lucru prin intermediul forumului de discuții online, după ce vă creați contul pe platforma Futurium, sau cu ocazia evenimentelor online ori în format fizic organizate de echipa proiectului.
Comisia Europeană poate organiza o întâlnire adaptată, dacă există interes din partea unui număr suficient de membri. Vă rugăm să contactați infoeu-councillors [dot] eu (info[at]eu-councillors[dot]eu).
Comisia Europeană se va strădui să organizeze vizite pe grupuri de limbi, în funcție de resurse și de constrângerile calendaristice. Atunci când va fi cazul, membrii vor primi invitații în timp util, iar costurile lor de deplasare vor fi acoperite în măsura posibilă.
Echipa proiectului poate furniza, la cerere, materiale vizuale legate de proiect în toate limbile oficiale ale UE, în format digital (și, ocazional, în format fizic, în funcție de disponibilitate). Pot fi furnizate, de asemenea, versiuni editabile, în cazul în care autoritatea locală sau un consilier local dorește să prezinte materiale suplimentare în alte limbi care nu sunt limbi oficiale ale UE.